torstai 26. marraskuuta 2009

Kiertäjäkalvosimen repeämä

Aion kertoa tässä blogissa olkapääleikkauksestani. Kiertäjäkalvosimen repeämä. Supraspinatus jänne.
Leikkaukseen on nyt aikaa 4 päivää, ensi maanantaina 30.11.2009 on operaation aika. Mielestäni ihan hyvä päivä, onhan se talvisodan alkamisen 70v päivä.
Nyt vaan alkaa tai oikeastaan jatkuu oma pieni "taistoni".

Olkapääni ongelmat alkoivat joskus... noin.. 6 vuotta sitten. Olka joskus kipeytyi, vähitellen enemmän ja enemmän, varsinkin puuhissa, missä pidin olkavartta korkealla, yli vaakatason.
Erityisesti tenniksen syöttö kipeytti olkapäätä. Ja näin edettiin ja lopulta 1,5 vuotta sitten lopetin tenniksen, josko lepo auttaisi. Vaan ei auttanut. Kättä pystyi liikuttamaan suht ok, mutta olka kipeytyi helposti. Vähitellen tiettyjä nostoliikkeita alkoi välttämään. Yöunet tosin harvoin menivät kolotusten takia, mutta kunnossakaan ei tuntunut olevan.

No lopulta lääkärille valittamaan. Otettiin ultraäänikoe, sitten röntgenkuva ja lopulta mangneettikuva ja tuomio oli supraspinatus jänteen osittainen repeämä. Eikä parane itsestään. Toki jos haitta ei liian iso, voi antaa olla, mutta jos haluaa ... vielä esim tennistä... niin leikkaus on ainoa vaihtoehto.

Kävin kuulemassa toisenkin ortopedin, Suomen huipun, Harri Heliön mielipiteen ja vakuutuin, leikkaukseen on mentävä.

Sääli vaan, että ei ollut sopivaa vakuutusta, työnantajan piikkiin en saa ja en jaksa enää odottaa. 2kk kunnalliseen tarveharkintaan kutsua odoteltuani, jonka jälkeen 6kk lisäodotusta... olkoon.
Kustannusarvio on noin reilu 4 te.

Jänne kiinnitetään tähystämällä olkaluuhun parilla ruuvilla ja narulla... ja siihen se toivottavasti arpeutuu kiinni. 6 viikon kuluessa. Jolloin käsi tulee pitää "kolmioliinassa" yötä päivää paikallaan. Hmm.... Oikea käsi.

Paljon olen netistä juuttuja aiheesta kaivanut ja omaan suht hyvän käsityksen ko leikkauksesta. Tieto oikeastaan rauhoittaa, tosin varaa olisi vielä paljon lisääkin, ei minua ennen ole leikeltykään tai nukutettu.

Nyt huolettaa:
- onnistutaanko monen vuoden kuluessa syntynyt "rappeuma-repeämä" harsimaan kasaan.
- miten leikkauksen jälkeinen aika kipuinee sujuu
- kuntoutus on hidasta, hidasta, että kuinka onnistun.

Sairaslomaa lupaillaan toimistotyöläiselle ..noin 6-8 viikkoa... kelpaa kyllä, että saa kuntouttaa rauhassa.

Ja nyt vaan ootellaan maanantaita, ja hermojen kiristymistä.... ...

1 kommentti:

  1. Hei!
    Kyllä ihan samanlaiselta kuulostaa oireet kuin minullakin on. Toimistotyössä olen itsekin ollut koko ikäni ja kyllä se oli koko tuon repeytymisen jälkeisen ajan tosi paha. Onneksi pääsin jo eläkkeelle! Tosin kortisonipiikit helpottivat tulehdusta ja sitten välillä tuntuikin, että eihän siinä olkapäässä mitään vikaa taida ollakaan? Luulenkohan vaan? Heti silloin ko. vaivan alettua elokuussa 2009 tehtiin ulta- ja röntgentutkimukset. Niistä ei vain selvinnyt ko. olkapääkivun syytä. Käsi kuitenkin liikkui suht hyvin. Sain lähetteen omalääkäriltä erikoislääkärille, mutta kuitenkin vain jatkettiin edelleen konservatiivista hoitoa. Kun vaiva vain jatkui ja jatkui ja piikkejä piti hakea lisää, niin omalääkäri laittoi minut uudelleen samalle erikoislääkärille, joka antoi sitten lähetteen magneettikuvaukseen ja siellähän se vaivan laatu ja kivun syy selvisi. Repeämä kiertäjäkalvosimessa ja reikä myös. Päätin lähteä erikoislääkärin ehdotuksesta leikkaukseen ja nyt se leikkaus sitten onkin reilun viikon päästä. Lähete lähti Pieksämäen aluesairaalaan 15.11.2010. Siellä normaali jonotusaika on vain noin 2-3 kuukautta. Minulla täyttyy just se kolme kuukautta. Siihen on syynä tietenkin nämä menneen vuodenvaihteen ylimääräiset pyhät yms. Kaikesta huolimatta hyvin lyhyt aika ja mikä parasta sain "valita" sen kirurgin operoimaan olkapääni, jonka luona kävin ne kaksi erikoislääkärikertaa. Pitää nyt vain toivoa, että lopputulos olisi paras mahdollinen!

    VastaaPoista